Logg på

Kosthold ved overvekt hos barn og unge

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

En vellykket behandling av overvekt og fedme hos barn og unge bør innebære tidlig intervensjon, og endring av kosthold og levevaner i hele familien. Det anbefales ingen diett, men fokus på reduksjon i energiinntak fra mat og drikke.


Hva sier forskningen om behandling av barnefedme?

  • Mindre barn har større effekt av behandling enn ungdom og voksne. Start så tidlig som mulig.
  • Familiebaserte atferds intervensjoner har vist seg å være en effektiv og trygg behandling av barnefedme.
  • Fokus på kosthold, fysisk aktivitet og endring av levevaner er avgjørende.
  • Effektive behandlingstilbud har vist seg å inneholde 26-75 timer totalt.
  • Tilbudet bør foregå over minst 6 måneder.
  • Viktig med familieinvolvering.
  • Mål rettet mot flere familiemedlemmer viser seg å være effektivt.
  • Oppfølging over tid er nødvendig for vedlikehold.

​Kostholdsets betydning

  • ​Fysisk aktivitet alene kan ikke redusere barnefedme, men er svært viktig for barns fysiske og psykiske helse.
  • Kostholdsendringer i form av redusert energiinntak, kan redusere overvekt og fedme hos barn.
  • Både matvarevalg, porsjonsstørrelser, måltidsrytme og spiseatferd er relevant.

​​​"Det krever store mengder fysisk aktivitet for å oppnå samme gunstige effekt på energibalansen som henholdsvis moderate endringer i kostholdet kan gjøre" Spear BA et al., 2009.​

Matvarevalg

  • ​Ingen diett, men fokus livsstilsendring tilpasset familiens sosiale forutsetninger.
  • Kostrådene fra Helsedirektoratet gir informasjon om hvilken type mat som er gunstig ved overvekt.
  • Velg mye frukt, grønnsaker, bær, vann, grove kornprodukter, magre meieriprodukter, magert kjøtt, fugl, fisk og sjømat.
  • Begrens inntaket av sukker og søtsaker, salt, rødt kjøtt, mettet fett og totalt fettinntak.
  • Se etter nøkkelhullsmerket og brødskalaen i butikken.
  • Les mer om smarte matvarevalg her.​

Porsjonsstørrelser

  • Hva som er passe mengde mat for hvert enkelt barn må ofte prøves ut.
  • Ta gjerne utgangspunkt i de aldersinndelte kostplanene​ tilpasset barn og unge med overvekt
  • Effektive tiltak kan være bruk av mindre tallerkener og glass, samt redusert spisehastighet.
  • Les mer om porsjonsstørrelser her.

Måltidsrytme

  • Regelmessige måltider er viktig for barn og unge i vekst​.
  • Det er ingen forskning som viser at måltidsrytmen har direkte innvirkning på overvekt og fedme.
  • Men ved å spise regelmessige måltider hver 3.-4. time er det enklere å begrense porsjonsstørrelsene og unngå snavling og småspising mellom måltidene.
  • Les mer om måltidsanbefalinger her.​
Spiseatferd og spisemønster

  • Mange barn med overvekt og fedme spiser fort, og har utfordringer med å kjenne når de blir mett.
  • Det er viktig å spise sakte og tygge maten godt (for eksempel 20-30 ganger per munnfull)
  • Be barnet vente en stund etter et måltid for å vurdere om det fremdeles er sulten
  • En del barn spiser på følelser, og det er viktig å lære de forskjell på sult og sug (lyst på noe)
  • Jobb med å finne andre måter å regulere følelsene på
  • Unngå også bruk av mat som belønning

Referanser:

  • Diet, physical activity, and behavioral interventions for the treatment of overweight or obesity in preschool children up to the age of 6 years (Review). Colquitt JL et al, 2016.
  • Diet, physical activity, and behavioral interventions for the treatment of overweight or obese hildren from the age of 6 tp 11 years (Review). Mead E et al., 2017
  • Diet, physical activity, and behavioral interventions for the treatment of overweight or obese adolescents aged 12 to 17 years (Review). Al-Khudairy L et al., 2017.
  • Treatment of Childhood and Adolescent Obesity: An Integrative Review of Recent Recommendations From Five Expert Groups. Kirschenbaum DS et al, 2013
  • Systematic review of family and home-based interventions targeting paediatric overweight and obesity. Knowlden AP et al, 2012
  • Obesity Management: Immersion treatment of childhood and adolescent obesity: the first review of a promising intervention. Kelly KP et al, 2010
  • Pediatric Review: Effective behaviour change techniques in the prevention and management of childhood obesity. Martin J et al., 2013
  • Position of the Academy of Nutrition and Dietetics Interventions for the Prevention and Treatment of Pediatric Overweight and Obesity. Hoelscher DM et al., 2013
  • Role of Dietary Factors and Food Habits in the Development of Childhood Obesity: A commentary by the ESPGHAN Committee on Nutrition, 2011.
  • Impact of dietary macronutrient distribution on BMI and cardiometabolic outcomes in overweight and obese children and adolescents: a systematic review. Gow ML et al., 2014
  • Effects of exercise in the treatment of overweight and obese children and adolescents: a systematic review of meta-analyses. Kelley GA et al, 2013 
  • Meal Patterns and Frequencies: Do they Affect Body Weight in Children and Adolescents? Berthold K et al, 2012
  • Intake of sugar-sweetened beverages and weight gain: a systematic review, Vasanti SM et al, 2006
  • The Role of Added Sugars in Pediatric Obesity, Welsh JA et al, 2011
  • Effective dietary therapies for pediatric obesity treatment. Fitch A et al, 2009.

Sist endret:  27. april 2018
26. mai 2016
33
Nei
Innholdsside
Kosthold ved overvekt hos barn og unge
Kosthold

​​​Fakta om behandling av overvekt og fedme hos barn og unge

  • Start tidlig, gjerne i barnehagealder
  • Endring av levevaner for hele familien er en effektiv og trygg metode
  • Fokus på kosthold, fysisk aktivitet og psykisk​ helse
  • Reduksjon av energiinntak ved hjelp av kostholdsendring, er mer effektivt enn å øke aktivitetsnivået
  • Ingen diett, men fokus på smarte matvarevalg, mindre porsjoner og regelmessige måltider
  • Det kan være krevende å begrense et barn som spør om mer mat, men det er helt nødvendig
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører