Logg på

Fett

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Fett er det næringsstoffet som inneholder mest energi, og trengs kun i små mengder. Et høyt inntak av fett kan fort tilføre kroppen for mange kalorier, og det er derfor ekstra viktig å passe på mengden fett ved overvekt og fedme.

​Fett er nødvendig av flere grunner

  • ​Viktig energikilde
  • Transporterer fettløselige vitaminer
  • Beskytter indre organer
  • Tilfører kroppen essensielle fettsyrer
  • Gir maten god smak

Fett er energirikt

  • Kroppen trenger fett, men kun i begrensede mengder. Fett har derfor fått en liten plass i kostsirkelen.
  • Fett er det næringsstoffet som inneholder mest energi:

​NæringsstoffEnergiinnhold (kcal/gram)​
​Fett9
​Alkohol7
​Karbohydrat​4
Protein​​4

  • Fett inneholder mer enn dobbelt så mye energi som både karbohydrater og protein
  • I praksis betyr dette at en spiseskje fett inneholder over dobbelt så mye energi som en spiseskje med sukker (karbohydrat)
  • Matvarer som inneholder mye fett inneholder mye kalorier

Hva er dine kilder til fett i kostholdet?

  • Vær oppmerksom på at det finnes skjulte kilder til fett
  • Les på matvaredeklarasjonen















Fem spiseskjeer med planteolje ​​​inneholder like mye energi som en middagsporsjon (eller ca. 100 gram sjokolade)
  • Matolje, flytende margarin og myk margarin anbefales for god hjertehelse
  • Selv om planteolje har nøkkelhullsmerket, må det begrenses
Sunt fett er ikke nødvendigvis magert

Fett.png

  • Selv om olje og nøtter har nøkkelhullsmerket, så er disse matvarene veldig energirike, og må begrenses ved overvekt.
  • Vanlig mørk sjokolade inneholder like mye eller mer energi enn vanlig melkesjokolade.

AKTUELT:

Sist endret:  2. august 2018
23. mai 2016
22
Nei
Innholdsside
Fett
Kosthold:Kostsirkelen
  • ​​Fett inneholder mye energi (kalorier)
  • Mengden fett må derfor begrenses
  • Bli bevisst dine kilder til fett​ i kostholdet
  • Vær oppmerksom på skjult fett
  • Nøtter og planteolje inneholder mye fett​
  • Mål opp mengden fett som brukes til steking
  • Les på varedeklarasjonen
  • ​​Se etter nøkkelhullsmerkede matvarer
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører