Logg på

Frokost

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Frokost gir nødvendig påfyll av energi til kroppen, og er en god start på dagen. Forskning har vist at de som hopper over frokost har økt risiko for å utvikle overvekt og fedme, sammenliknet med frokostspisere.

​​Hvorfor frokost?

  • Etter en lang natts faste, trenger kroppen påfyll av ny energi.
  • Frokost har vist seg å gi bedre konsentrasjon og bedre humør.
  • Undersøkelser har vist at de som spiser frokost presterer bedre på skolen.
  • Å begynne med frokost kan for mange være viktig for å redusere sin overvekt.
  • En god frokost gir energi som varer frem til lunsj.

Frokosttips

  • Velg grovt brød eller fullkornsprodukter.
  • Se ​etter brødskalaen og nøkkelhullsmerket.
  • Varier med magre påleggstyper. Se egen liste.
  • La frukt og grønt være en naturlig del av frokosten.
  • Drikk mager melk, vann eller te. Drikk maks et glass juice daglig.
to brødskiver_roastbiff og syltetøy_trankapsler_melkeglass.jpg Ostesmørbrød_småtomater_tran_,melkeglass.jpg Havrefras_liten porsjon_med melk.jpg Milshake_bær.jpg Havregrøt_liten porsjon.jpg
Se flere eksempler i våre aldersjusterte kostplaner​

Kom i gang med frokost

  • Bli enig om en felles målsetning for familien. Les mer om SMART mål her.
  • La barnet få bestemme hva det har lyst til å prøve ut først.
  • Evaluer og diskuter hvordan det går underveis.
  • Ros barnet for ønsket adferd.
  • For noen kan det være nyttig å bruke et registreringsskjema.
  • Bli enige om en belønning etter oppnådd målsetning.

AKTUELT:

Sist endret:  2. august 2018
31. mai 2016
59
Nei
Innholdsside
Frokost
Kosthold:Måltider
  • ​​​​​Kroppen trenger påfyll av energi etter nattens faste
  • Frokost er en god start på dagen
  • Frokost har vist seg å øke skoleprestasjonen
  • Mange strever med dårlig matlyst om morgenen
  • Prøv ut ulike frokostalternativer og finn noe som barnet liker
  • Husk at et halvt eple eller en bit av et knekkebrød er bedre enn ingen ting
  • Foreldre bør gå foran som gode eksempler
  • Spis gjerne felles frokost med familien i helgene
  • Forbered frokosten kvelden før dersom det er travelt om morgenen
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører