Logg på

Kveldsmat

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Kveldsmaten skal være mindre enn de andre hovedmåltidene. Et planlagt kveldsmåltid kan gjøre det enklere å unngå småspising av usunne matvarer utover kvelden.
Når bør man spise kveldsmat?
  • Forskning viser at det ikke er så farlig med eksakt tidspunkt for det siste måltidet.
  • MEN det er uansett lurt å spise mesteparten av maten tidligere på dagen, når forbrenningen er høyest. 
  • Undersøkelser viser at de som forskyver måltidene utover dagen, og spiser mesteparten av energien til middag og utover kvelden, har økt risiko for overvekt.
  • Et lite kveldsmåltid 1-2 timer før leggetid passer for de fleste.​

Eksempler på kveldsmat:

Knekkebrød_kiwi.jpg Havregryn_med melk og blåbær_halv banan.jpg Ostesmørbrød_avokado_ruccola_tomat.jpgFruktsalat_kesam_mandler.jpg
Smarte tips for kveldsmat
  • Spis mesteparten av mat og drikke tidligere​ på dagen, så unngår du overspising utover kvelden.
  • Et stort inntak av mat utover ettermiddagen er ugunstig og øker risikoen for å utvikle og opprettholde en overvekt.
  • Et kveldsmåltid skal være mindre enn de andre hovedmåltidene, og kan godt være på størrelse med et mellommåltid.
  • Mye mat rett før leggetid kan gi forstyrret søvn.​
Sist endret:  2. august 2018
31. mai 2016
62
Nei
Innholdsside
Kveldsmat
Kosthold:Måltider
  • ​​​Dersom tidlig middag eller sen treningsøkt, kan det bli behov for kveldsmat
  • Det er ikke nødvendig å spise kveldsmat dersom sen middag
  • Det er også mulig å bytte om på kveldsmat og middag
  • Størrelsen på kveldsmaten er gjerne mindre enn de øvrige hovedmåltidene
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører