Logg på

Måltidsrytme

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Regelmessige måltider er viktig for å opprettholde struktur på hverdagen, og er for noen helt nødvendig for å lykkes med og redusere sin overvekt.

Måltidsrytmen

  • Når og hvor ofte man spiser kan påvirke både dagsform og helse. 
  • Det har vist seg å være mest gunstig å fordele måltidene jevnt ut over dagen, fremfor å spise få og store måltider sent på dagen. 
  • Vær forsiktig med å spise for mange måltider i løpet av dagen, da dette kan resultere i et for høyt energiinntak. 
  • Det er imidlertid behov for mer forskning på måltidsfrekvensen og dens effekt på overvekt og fedme. 
  • Det er det totale energiintaket i løpet av døgnet som er avgjørende, og det finnes ingen gode nok bevis for at flere måltider gir høyere forbrenning.

Fordeler med regelmessige måltider:​

  • Kan normalisere sult- og metthetsreguleringen
  • Lettere å unngå småspising mellom måltidene
  • Lettere å begrense mengden til måltidene
  • Bedre konsentrasjon
  • Struktur i hverdagen
  • Bedre søvnrytme
  • Kan gjøre det enklere å regulere vekten
​​En måltidsrytme bestående av 3 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider passer for mange. Men det må være rom for individuelle tilpasninger. Det finnes ikke en måltidsrytme som nødvendigvis passer for alle.

Anbefalt måltidsrytme ved overvekt

Eksempel

Dagsmeny for et barn på 7-12 år med fedme

MåltidInnhold​
Frokost:
Kl. 7.30
Havrefras_liten porsjon_med melk.jpg​1 skål havrefras (35 g)
2 dl mager melk
1 dl bær
Vann
​Lunsj:
Kl. 11.00
Wrap_roastbiff_smøreost_grønt_skolemelk.jpg​1 grov tortillalefse med lettere smøreost, skinke og grønt
1 kartong skolemelk
​Mellommåltid:
Kl. 14.30
Mellommåltid_lettyoghurt_eple_127.jpg​1 eple
En lettyoghurt
Middag:
Kl. 17.00
Pasta bolognese_medium porsjon.jpg1 porsjon pasta bolognese
(75 g karbonadedeig, 
1,5 dl fullkornspasta og grønnsaker).

Vann.​
​​Kveldsmat:
Kl. 20.00
En brødskive med makrell_appelsin_125.jpg​En grov skive med makrell i tomat og agurk.
En halv appelsin. 

Vann.
​​Unngå småspising mellom måltidene.​ Det er ikke farlig å være sulten. 


AKTUELT

Sist endret:  2. august 2018
7. april 2016
8
Nei
Innholdsside
Måltidsrytme
Kosthold:Måltider
  • ​​Regelmessige måltider gir struktur i hverdagen
  • Er ofte nødvendig for å lykkes med å spise mindre porsjoner
  • Frokost er en viktig start på dagen
  • Ha gjerne med matpakke på skolen
  • Legg inn et lite mellommåltid etter skolen dersom sen middag
  • Spis middag hver dag
  • Et mindre kveldsmåltid ved behov
  • Unngå småspising, og la det gjerne gå 3-4 timer mellom måltidene
  • For mange vil det passe med 3 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider daglig
  • Det må være rom for individuelle tilpasninger
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører