Logg på

Måltidsrytme

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Regelmessige måltider er viktig for å opprettholde struktur på hverdagen, og kan gjøre det enklere å kontrollere matinntaket.
  • Ved overvekt er det ekstra viktig å spise regelmessige måltider
  • Det gjør det enklere å regulere mengden mat
  • I tillegg er det viktig å unngå at det blir for mange måltider
  • Spise gjerne frokost, lunsj og middag hver dag, i tillegg til 1-2 mellommåltider hver dag
  • Foreldre spiller en viktig rolle for å lykkes med for dette.

Måltidsrytme

  • En måltidsrytme beskriver fordelingen av måltider i løpet av en dag.
  • Spis gjerne frokost, lunsj, middag og eventuelt kveldsmat hver dag.
  • Hver 3. -4. time er passe mellomrom.
  • Mellommåltider kan gjøre det enklere å spise regelmessig. 
  • For lang tid mellom måltidene kan føre til overspising.
  • Småspising mellom måltidene kan gi kroppen for mye energi.
Fordeler med en jevn måltidsrytme
  • Bedre sult- og metthetsregulering
  • Lettere å spise passelige porsjoner
  • Bedre konsentrasjon og struktur i hverdagen
  • Bedre søvnrytme
  • Kan gjøre det enklere å regulere vekten
​​En måltidsrytme bestående av 3 hovedmåltider og 1-2 mellommåltider passer for mange. Men det må være rom for individuelle tilpasninger. Det finnes ikke en måltidsrytme som nødvendigvis passer for alle.

Eksempel barn 7-12 år

Barn med overvekt kan ikke nødvendigvis stole på sult- og metthetsfølelsen, og er avhengige av foreldre som passer på og tilrettelegger for regelmessige måltider.

MåltidInnhold​
Frokost:
Kl. 7.30
Havrefras_liten porsjon_med melk.jpg
  • ​1 skål havrefras
  • 2 dl mager melk
  • 1 dl bær
  • Vann
​Lunsj (matpakke):
Kl. 11.00
Wrap_roastbiff_smøreost_grønt_skolemelk.jpg
  • ​1 grov tortillalefse med mager smøreost, skinke og grønnsaker
  • 1 kartong skolemelk
​Mellommåltid (etter skolen):
Kl. 14.30
Mellommåltid_lettyoghurt_eple_127.jpg
  • ​1 eple
  • En lettyoghurt
Middag:
Kl. 17.00
Pasta bolognese_medium porsjon.jpg
  • 1 porsjon pasta bolognese laget av karbonadedeig, 1,5 dl fullkornspasta og grønnsaker).
  • Vann.​
​​Kveldsmat:
Kl. 20.00
En brødskive med makrell_appelsin_125.jpg
  • ​En grov brødskive med makrell i tomat og agurk.
  • En halv appelsin.
  • Vann.
​​Unngå småspising mellom måltidene.​ Det er ikke farlig å være sulten. 

Sist endret:  mandag 22. mars 2021
torsdag 7. april 2016
147
Nei
Innholdsside
Måltidsrytme
Kosthold:Måltider