Logg på

Hva er en passe porsjon?

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

For å være i stand til å hjelpe barn og unge med å regulere mengden mat og drikke, er det viktig å ha kunnskap om hvilke porsjoner barn i ulike aldre trenger.

Energibalansen

  • For at et barn skal redusere sin fedme, vil det bli nødvendig å redusere energiinntaket. 
  • I praksis betyr dette at barnet må spise og drikke mindre energi enn det kroppen forbruker. 
  • Mange normalvektige barn regulerer seg selv ved å spise når de er sultne og stoppe når de blir mette. 
  • En del barn og unge med fedme synes det er vanskelig å kjenne metthet i tide, og en del kjenner ikke at de er mette før magesekken er helt full.
  • Det er viktig at foreldre til barn og unge med fedme hjelper til med å begrense mengden mat og drikke.
  • Det er også viktig at barna selv lærer seg å begrense mengden.​​

Porsjonsstørrelser

  • Fra 80-tallet skjedde det en økning av porsjonsstørrelser i samfunnet
  • ​Tallerken, glass og kjøkkenutstyr øker i størrelse
  • Restaurantene serverer større porsjoner, til og med kokebokoppskrifter øker i volum
  • Økt bruk av fett og raffinert sukker har samtidig økt energitettheten i maten
  • Store porsjoner med energitette matvarer blir sett på som en viktig faktor for utvikling av fedme​

​​​100 gram smågodt fylte tidligere opp et kremmerhus. Nå dekker det ikke bunnen av en pose smågodt. I dag kan vi fylle 3800 gram smågodt i en pose. Det tilsvarer energiinnholdet i omtrent 30 middagsporsjoner.​ Kilde: Adresseavisen.

Aldersinndelte dagsmenyer

Det kan være vanskelig å vite eksakt hvor mye mat et barn trenger, men våre aldersjusterte kostplaner kan være et godt utgangspunkt:

Dagsmeny 4-6 årDagsmeny 7-12 år​Dagsmeny 13-15 år​Dagsmeny 16-18 år
​​​​Våre aldersjusterte kostplaner kan brukes som et utgangspunkt, men må deretter justeres ut i fra videre vektutvikling
Forslag til mengde mat

​4-6 år​7-12 år​13-15 år16-18 år​
​Totalt energibehov1200 kcal​​1500 kcal1700 kcal​​2000 kcal
​Antall brødskiver per dag​3 grove brødskiver​3 grove brødskiver + 1 knekkebrød

​4 grove brødskiver + 1 knekkebrød

​6 grove brødskiver
​Pasta, poteter og ris​1 dl grov pasta eller fullkornsris
2 små poteter
​1,5 dl grov pasta eller fullkornsris
ca. 100 gram potet

​2 dl grov pasta eller fullkornsris                   120 gram poteter

​2-2,5 dl grov pasta eller fullkornsris                130-150 gram
​Kjøtt, fisk (eller fugl)
 75 gram kjøtt eller fisk125 gram​ kjøtt eller fisk​125-150 gram kjøtt eller fisk150-170 gram kjøtt eller fisk
​​​Annet

1 liten grov tortilla​ lefse

1-2 middels pannekaker​

1 stor grov tortilla​​​ lefse

2-3 middels pannekaker

​1 stor grov tortilla lefse

3 middels pannekaker

1 stor grov tortilla lefse​

3-4 middels pannekaker

 * 2 brødskiver kan byttes med tre knekkebrød, eller en grov wrap​ eller en grov toast

Tips til god porsjonskontroll

  • Gjør barna trygge på at det ikke er farlig å være sulten. Det er bra å være sulten til måltidene.
  • Ta gjerne utgangspunkt i en alderstilpasset kostplan for å finne anbefalt mengde for ditt barn.
  • Bruk gjerne mindre fat, skåler og glass.
  • Tilby kun en porsjon middag eller brødmat, lag opp akkurat nok,  og unngå rester. La gjerne maten stå på komfyren.
  • Sett av god tid til måltidene, gjerne 30 minutter.
  • Spis sakte og tygg maten godt.
  • Rikelig med grønnsaker.
  • Dersom barnet eller ungdommen er mer sulten etter endt måltid, kan det drikke et glass vann, spise ekstra grønnsaker og ta tiden til hjelp.
  • Velg fiberrike matvarer (fiber gir god metthetsfølelse).
  • Lytt til kroppen; Det kan ta 20 minutter før metthetsfølelsen inntreffer.
  • Unngå å spise foran skjerm.
  • Lær barna å kjenne forskjell på sult og sug.
Sist endret:  14. august 2019
25. april 2016
17
Nei
Innholdsside
Hva er en passe porsjon?
Kosthold:Porsjonsstørrelse
  • ​​Porsjonsstørrelsene i samfunnet øker
  • Det kan være vanskelig å vite hvor mye mat barn i ulike aldersgrupper trenger​
  • Små barn trenger mindre mat enn voksne​​
  • Yngre barn trenger mindre mat enn eldre barn
  • Våre kostplaner gir et godt utgangspunkt for porsjonsstørrelser
  • Det finnes mange måter å redusere energiinntaket på:
    • Bytt til matvarer med mindre energiinnhold
    • Spis mindre porsjoner
    • Unngå småspising mellom måltidene
  • Foreldre må hjelpe til med å regulere mengden hos barn med fedme
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører