Logg på

Tips og triks til julen

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Det er lov å kose seg litt ekstra i jula. Men fordi vi koser oss gjennnom hele året, så er det viktig å ta lure valg også i forbindelse med fest og høytider. Her kommer tips og triks til en smartere julefeiring for hele familien.

​Adventstiden

  • La førjulstiden bli en hyggelig tid, og sett av tid til aktiviteter sammen med familien
  • Spar på godsakene frem mot jul. Det smaker ekstra godt med noe søtt når det ikke blir så ofte. 
  • Drikk mye vann og spis rikelig med frukt og grønnsaker.
  • Planlegg en alternativ julekalender, som ikke innbærer godteri.
  • Rydd skuffer og skap; fjern unødvendige fristelser og la frukt og grønt være lett tilgjengelig.
  • Bak grove brød, rundstykker, knekkebrød o.l.
  • Planlegg innkjøp og lag handleliste. Kjøp bare akkurat det du trenger.
  • Lag gjerne hjemmelagde julegaver.
Julefeiringen
  • Forsøk å opprettholde en måltidsrytme med 3-4 måltider om dagen.
  • Unngå at det går mer enn 4 timer mellom måltidene.
  • En porsjon er nok, både til middag, brødmåltider og dessert.
  • Eventuelt del opp julemiddagen i to halve porsjoner.
  • Husk å la grønnsaker utgjøre minst 1/3 av juletallerkenen.
  • Unngå å la godteri stå fremme, men bestem i forkant når godteri kan spises.
  • La frukt og grønt være lett tilgjengelig.
  • Drikk mye vann, og velg kunstig søtet fremfor sukkerholdig drikke.
  • Varier med magre og nøkkelhullsmerkede matvarer også i jula.
  • Legg vekk skjermene og ta med familien ut på tur.

Etter jul

  • Sørg for å fjerne rester av søtsaker etter jula. Gi bort eller kast.
  • Kom raskt i gang med en normal hverdag igjen:
    • Vann som tørstedrikk
    • Begrens søt drikke.
    • Godteri kun på lørdag, i begrenset mengde.
    • Regelmessige måltider, hver 3.-4. time
    • Frukt og grønt flere ganger om dagen
    • En porsjon er nok
  • Planlegg innkjøp og skriv handleliste
  • Lag ukesplan for middager
Sist endret:  21. november 2020
21. november 2020
190
Nei
Innholdsside
Tips og triks til julen
Aktuelt
Opphavsrett © Kostverktoyet 2020.
Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (ObeCe) ved St. Olavs hospital, og blir oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: barnelege Rønnaug Ødegård, prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Langlo Drilen.
Innlogging for redaktører