Kostråd 0-5 år
Små barn anbefales balanse mellom energiinntak fra mat og drikke, og hvor mye kroppen bruker til aktivitet, vekst og utvikling. Rask vektøkning er ofte et tegn på at barnet får i seg for mye energi, og da vil det bli nødvendig å justere matinntaket.
Vanlige utfordringer hos små barn med overvekt og fedme
1) Store porsjoner
2) Vanskelig å kjenne metthet
3) For mye energiholdig drikke
4) Kompakt mat med lite grønnsaker
5) Småspising og snacks
Råd om kosthold
- Kartlegging av kosthold på helsestasjonen gir grunnlag for å gi individuelt tilpassede råd basert på Nasjonale faglige retningslinjer for spedbarnsernæring og Helsedirektoratets kostråd.
- Barna skal følge sin egen vektkurve.
- Hvis barnet har en rask vektoppgang, ligger forklaringen oftest i matinntaket.
- Det kan være så enkelt som at barnet får for store porsjoner eller for mye melk eller annen energirik drikke.
Kartlegging
- Spør foreldrene hva barnet spiser og drikker med utgangspunkt i en vanlig dag.
- Samtalen bør inkludere følgende temaer:
- Amming, morsmelkerstatning og introduksjon av fast føde
- Mengder mat og porsjonsstørrelser
- Måltidsrytme, inkludert tidspunkt for måltider
- Rammer rundt måltidet (spiser familien samlet? Måltider foran skjerm? Annet)
- Utfordringer knyttet til spising
Still åpne spørsmålene for å få en best mulig oversikt over familiens og barnets spisevaner.
Skjema for kostregistrering (fylles gjerne ut i forkant av første samtale):
Måltidsrytme
- Regelmessige måltider og angivelse av passelige porsjoner er grunnleggende i veiledningen.
- Fire måltider per dag er passelig for de fleste. I tillegg kan noen trenge 1-2 små mellommåltider.
- Det må være rom for individuelle tilpasninger. Det finnes ikke en måltidsrytme som nødvendigvis passer for alle.
- Det bør ikke gå mer enn tre til fire timer mellom hvert måltid.
- Unngå inntak av energiholdig drikke eller annen snacks/småspising mellom måltidene.
Porsjonsstørrelse
- Hos små barn er det viktig med næringsrik mat og riktige porsjonsstørrelser.
- For å være i stand til å veilede foreldrene, er det viktig å ha kunnskap om hvilke porsjoner barn i ulike aldre trenger.
- Det er viktig at foreldre setter grenser for mengde mat, og det anbefales en varm og tydelig foreldrestil.
- Det er utarbeidet flere aldersinndelte kostplaner, som kan brukes som et utgangspunkt for porsjonsstørrelser til barn med overvekt/fedme.
- Disse kostplanene er energiredusert for å legge til rette for en vektstagnering.
- Friske, normalvektige barn kan ha høyere energibehov.
Referanser:
- Danielsen , Y.S. (2014). Fedme hos barn. Intervensjoner og atferdsendring i praksis. Oslo: Kommuneforlaget.
- Helsedirektoratet (2010). Nasjonal faglig retningslinje for forebygging, utredning og behandling av overvekt og fedme hos barn og unge. IS-1734.
- Helsedirektoratet (2011). Kostråd for å fremme folkehelse og forebygge kroniske sykdommer.
- Helsedirektoratet (2014). Anbefalinger om kosthold, ernæring og fysisk aktivitet.
- Helsedirektoratet (2016). Kosthåndboken – Veileder i ernæringsarbeid i helse- og omsorgstjenesten. IS-1972.
- Helsedirektoratet (2017). Nasjonal faglig retningslinje for spedbarnsernæring.
- Helsedirektoratet (2018). Mat og måltider for spedbarn.
- Henriksen, C., Kcammen, J.A. & Thomassen, R.A. (2011). Bare barnemat! Riktig kosthold for gravide, ammende, barn og ungdom. Oslo: J.M. Stenersen forlag.
Sist endret:
søndag 17. januar 2021