Logg på

Kosthold

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Kostholdet har stor betydning ved overvekt.

​Tre viktige kostråd ved overvekt:

  1. Smarte matvarevalg - lite energi og mye næringsstoffer 
  2. Passelige mengder - en porsjon er nok
  3. Regelmessige måltider - spis jevnt fordelt utover dagen 

Energioverskudd

  • Når en person får i seg for mye energi fra mat og drikke, vil overskuddet lagres som fett på kroppen. 
  • Dette kan igjen gi overvekt og fedme på sikt.
  • Barn med normalvekt er ofte selv i stand til å regulere mengden mat helt på egen hånd.
  • Mange barn med overvekt er avhengige av at voksne hjelper de med å begrense porsjonsstørrelser og tilgang til energirik mat.


Anbefalt kosthold

  • For barn som utvikler overvekt eller fedme, finnes det ulike måter å begrense matinntaket på.
  • Tiltak innebærer ofte begrensning av både mengde mat og energirike matvarer.
  • Hovedmålet er et det totale energiinntaket skal reduseres, samtidig som barnet skal bli mett.
  • Kort fortalt kommer man langt med:
    • Regelmessige måltider ca. hver 3.-4. time
    • En porsjon er nok til hvert måltid
    • Begrense søtsaker til en dag i uken
Barn med overvekt kan gjerne spise grønnsaker, både som mellommåltid og som tilbehør til alle måltider. Grønnsaker inneholde lite kalorier sammenlignet med andre matvarer.

1. Matvarevalg

  • Velg matvarer med lite energi, mye næringsstoffer og som gir god metthetsfølelse.
  • Ved å bytte fra matvarer med mye til lite energi, kan barnet spise samme mengde og samtidig få i seg mindre energi.
  • Eksempler på smarte matvarer: 
    • Grønnsaker
    • Frukt og  bær 
    • Magre meieriprodukter
    • Grove kornprodukter
    • Magert kjøtt, fugl og fisk 
    • Belgfrukter

    • Begrens energirike matvarer som gir dårlig metthetsfølelse:
      • Godteri, sjokolade, søtsaker, potetgull og snacks, brus, boller, kake, is og kjeks.
      • Ferdigretter som f.eks pizza eller middager som serveres uten grønnsaker.
      • Drikke som brus, juice, saft og energidrikker
    Eksempel 1:

    Energiinnholdet i en sjokoladekjeks tilsvarer 3,5 skiver grovt brød med pålegg

    Sjokoladecookie_versus_brødskiver.jpg

    Eksempel 2:

    100 gram potetgull tilsvarer energiinnholdet i 1,7 kg grønnsaker og dipp

    Potetgull_100 gram_versus_grønnsaker_dipp.jpg

    2. Porsjonsstørrelser

    • Å redusere mengde mat er betydningsfullt i arbeidet med å redusere barns overvekt. 
    • På grunn av ulike gener, tåler noen barn mindre mat enn andre. 
    • Hvor mye mat kroppen trenger kan derfor variere. 
    • Normalvektige barn kan spise når de er sultne og stoppe når de er mette. 
    • Barn med overvekt og som er glade i mat, kan ha vanskelig for å stoppe å spise i tide. 
    • Noen barn spiser også av andre årsaker enn sult, f.eks. når de er triste, og en del barn har vanskelig for å kjenne kroppens metthetssignaler. Dette øker derfor risikoen for at matinntaket over tid blir for stort.
    For barn som strever med å regulere mengde mat selv, er det viktig at de voksne hjelper barnet.

    Nøkkelråd for barn med overvekt:

    • Én porsjon middag er nok
    • Spis etter tallerkenmodellen – rikelig med grønnsaker
    • Begrens godteri, snacks og godsaker til én gang i uka, i begrenset mengde
    • Voksne må hjelpe barn med å regulere mengden mat, samtidig som barnet øver på å lkjenne etter når de er mette 

    Kostsirkelen illustrerer hvilken type mat kroppen har behov for. Noen matgrupper trenger vi mer av, andre i mindre grad. Størrelsen på kategoriene illustrerer derfor forholdet mellom mengder. 

    Kort oppsummert: Spis grønt, grovt og variert. Prioriter mat som gir metthetsfølelse og lite kalorier.

    3. Regelmessige måltider:

    • Kan gjøre det enklere å spise passelige porsjoner
    • Sikrer at kroppen får i seg det den trenger
    • Småspising mellom måltider kan ofte bidra til at kroppen får i seg mer mat enn den trenger.
    • Det er ikke farlig å være sulten.

    Råd om måltider

    • Lag gode rutiner i familien for faste og jevnlige måltider
    • Frokost - Lunsj - Middag - Kveldsmat
    • Spis omtrent hver 3. -4. time 
    • Legg inn 1-2 mellommåltider ved behov
    • Jevne måltider holder sulten i sjakk og kan bidra til mindre småspising mellom måltidene
    • Vær oppmerksom på at når barnet sier at det er sultent, kan være et utrykk for andre behov. F.eks. at barnet kjeder seg eller er lei seg. 

    Dersom småspising skyldes andre årsaker enn sult, er det betydningsfullt at barnet lærer å forstå kroppens signaler og behov, de fleste barn vil ha behov for voksenstøtte. 

    Lær mer:

    Sist endret:  søndag 14. november 2021
    torsdag 20. mai 2021
    207
    Nei
    Innholdsside
    Kosthold
    For familien:Lær mer