Logg på

Grønnsaker, frukt og bær

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær anbefales for god helse. Disse matvarene er spesielt gunstig ved overvekt og fedme. Grønnsaker inneholder lite kalorier, og bidrar med god metthetsfølelse. Frukt og bær kan brukes som erstatning for andre søtsaker.
  • ​​​​​​Grønnsaker, frukt og bær inneholder rikelig med kostfiber, vitaminer og mineraler
  • Fem porsjoner frukt og grønt om dagen kan beskytte mot livsstilssykdommer
  • Velg frukt og grønt i alle regnbuens farger
  • Grønnsaker gir lite energi (kalorier) og kan spises i store mengder
  • Grønnsaker inneholder rikelig med mettende kostfiber
  • Spis grønnsaker både til pynt på brødskiven, som mellommåltid og til middag hver dag
  • Frukt og bær kan brukes som erstatning for søtsaker
  • Alle typer frukt og grønt i sin naturlige form har nøkkelhull

​Fordeler med frukt og grønt

  • Inneholder rikelig med kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter
  • Beskytter cellene
  • Kan forebygge livsstilssykdommer
  • Grønnsaker gir god metthetsfølelse uten å tilføre mye energi (kalorier)
  • Frukt er søtt og sunt

​​100 gram melkesjokolade inneholder like mye energi som 2 appelsiner, 5 epler, 2 kiwi, 20 druer, 10 jordbær og 20 bringebær


Smarte valg fra frukt og grønnsaksdisken:

  • ​Velg frukt og grønt i alle regnbuens farger
  • Frukt og grønt i ulike farger inneholder ulike næringsstoffer
  • Tomater, løk, purre og hvitløk har vist seg å være spesielt gunstig
  • Alle typer frukt, grønnsaker og bær i ren form har nøkkelhullsmerket​
  • Varier med friske, hermetiske, frosne, kokte, rå og varmebehandlede varianter

Fem om dagen

  • Fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær anbefales daglig for god helse
  • Halvparten skal være grønnsaker
  • En porsjon tilsvarer omtrent 100 gram, eller det som får plass i en håndfull
  • For å få til fem om dagen i praksis må frukt og grønnsaker tilbys til alle måltider

Ikke gi opp selv om barna sier at de ikke liker frukt og grønt. Fortsett å tilby dette til måltidene, og sørg for at barna tør å smake. Husk at en liten gulrotbit er mye bedre enn ingen ting.

Tallerkenmodellen

  • Er en metode for å sikre et ernæringsmessig riktig sammensatt middagsmåltid
  • 1/3 av tallerkenen skal bestå av grønnsaker, 1/3 av proteiner (kjøtt, fisk, belgfrukter) og 1/3 av karbohydrater (potet, ris, pasta)
  • Reserver alltid 1/3 av fatet til grønnsaker
  • Hos ungdom og voksne bør grønnsaker utgjøre 1/2 av fatet 
  • Unngå å fyll opp med andre matvarer dersom barnet ikke spiser grønnsaker
  • Denne modellen kan også overføres til brødmåltider​​​

AKTUELT


Sist endret:  fredag 13. mai 2022
mandag 30. mai 2016
139
Nei
Innholdsside
Grønnsaker, frukt og bær
For familien:Mat og måltider:Kostsirkelen