Logg på

Fisk og sjømat

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Fisk og sjømat er spesielt næringsrike matvarer, som bidrar med proteiner, vitamin D, jern, sink, selen og essensielle fettsyrer. Selv om fisk er sunt, så må mengden begrenses.

​Fordeler med fisk og sjømat​

  • God kilde til proteiner, vitaminer (A, D og B) og mineraler (jod, jern, selen)
  • Inneholder essensielle n-3 fettsyrer som gir god hjertehelse
  • Kan forebygge livsstilssykdommer
  • ​​Proteinrike matvarer gir god metthet

Smarte valg fra fiskedisken

  • Spis fisk både til middag og som pålegg
  • Anbefalt inntak av fisk er 300-450 gram ren fisk i uken for voksne
  • Minst 200 gram av dette bør være fet fisk (laks, ørret, makrell, sild)
  • Dette tilsvarer 3 middagsporsjoner med fisk i uken
  • En middagsporsjon kan erstattes av 6 påleggsporsjoner med fisk
  • Varier med ren fisk og fiskeprodukter
  • Les varedeklarasjonen
  • Se etter nøkkelhullsmerkede produkter

​Selv om fisk er sunt og næringsrikt, er det viktig å spise passelige porsjoner​

Eksempel:


​​​EN porsjon laks UTEN grønnsaker tilsvarer samme energiinnhold som TO porsjoner laks MED grønnsaker
  • Det er viktig å reservere plass til grønnsaker på tallerkenen
  • Inntaket av fisk må begrenses selv om barnet ikke spiser grønnsaker
  • Se anbefalte mengder fisk i våre aldersinndelte kostplaner

​AKTUELT:

Sist endret:  2. august 2018
30. mai 2016
124
Nei
Innholdsside
Fisk og sjømat
Kosthold:Kostsirkelen
  • ​​​​Fisk inneholder flere næringsstoffer som kroppen trenger
  • Spis fisk til middag flere ganger i uken
  • Varier mellom mager og fet fisk
  • Bruk også fisk som pålegg
  • Alle typer fersk fisk har nøkkelhullsmerket
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede fiskeprodukter
  • Fete fiskeprodukter kan inneholde mange kalorier, og mengden må begrenses
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører