Logg på

Kjøtt og fugl

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Kjøtt og fugl er en av de største kildene til proteiner og jern i det norske kostholdet. Ved overvekt og fedme er det viktig å fokusere på å velge nøkkelhullsmerkede produkter med mindre fett, samt å begrense mengden.

​Kjøtt og fugl

  • Viktige kilder til proteiner, jern, vitamin B og flere andre vitaminer og mineraler
  • Animalske proteiner inneholder alle essensielle aminosyrer​
  • Proteinrike matvarer gir god metthetsfølelse
Smarte valg av fugl og kjøttprodukter
  • Magre og rene produkter foretrekkes fremfor fete og bearbeidede produkter
  • Inntaket av rødt kjøtt (svin, storfe og sau) og bearbeidet kjøtt bør begrenses
    • Inntil 500 gram i uka for voksne
    • Dette tilsvarer 2-3 middagsporsjoner og litt kjøttpålegg
  • Bytt gjerne ut kjøtt med bønner/linser/erter en gang i uken
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede produkter
  • Les varedeklarasjonen
  • Produkter med lavt fettinnhold har ofte også lavt energiinnhold
​Velg gjerne produk​​​​​ter som inneholder mindre enn 10 gram fett per 100 gram

Eksempler​ med kjøttpålegg

Kjøttpålegg.png

1 skive dansk salami inneholder omtrent like mye energi som 5 skiver mager salami eller 5 skiver kalkunskinke.

  • Smarte påleggsvalg kan bidra til å spare energi over tid
  • ​Det er ikke nødvendig å kutte ut salami, men heller bytte til et magrere alternativ

AKTUELT

Sist endret:  2. august 2018
30. mai 2016
127
Nei
Innholdsside
Kjøtt og fugl
Kosthold:Kostsirkelen
  • Kjøtt og fugl er viktige kilder til proteiner, jern og vitamin B
  • ​​​Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter
  • Velg rent kjøtt fremfor bearbeidete kjøttprodukter
  • Begrens inntaket av bearbeidet og rødt kjøtt
  • Bytt gjerne ut kjøtt med bønner, erter og linser
  • Velg fortrinnsvis nøkkelhullsmerkede kjøttprodukter
  • Les varedeklarasjonen
Opphavsrett © Kostverktoyet 2020.
Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (ObeCe) ved St. Olavs hospital, og blir oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: barnelege Rønnaug Ødegård, prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Langlo Drilen.
Innlogging for redaktører