Logg på

Frokost

​​​​​​​
 

 Gjenbruk av katalogelement

Frokost gir kroppen nødvendig påfyll, og er en god start på dagen. Forskning har vist at de som hopper over frokost har økt risiko for å utvikle overvekt og fedme, sammenliknet med frokostspisere.

​​Hvorfor frokost?

  • Etter en lang natts faste, trenger kroppen påfyll av ny energi.
  • Frokost har vist seg å gi bedre konsentrasjon og bedre humør.
  • Undersøkelser har vist at de som spiser frokost presterer bedre på skolen.
  • Å begynne med frokost kan for mange være viktig for å redusere sin overvekt.
  • En god frokost gir energi som varer frem til lunsj.

Frokosttips

  • Velg grovt brød eller fullkornsprodukter.
  • Se ​etter brødskalaen og nøkkelhullsmerket.
  • Varier med magre påleggstyper. Se egen liste.
  • La frukt og grønt være en naturlig del av frokosten.
  • Drikk mager melk, vann eller te. Drikk maks et glass juice daglig.
to brødskiver_roastbiff og syltetøy_trankapsler_melkeglass.jpg Ostesmørbrød_småtomater_tran_,melkeglass.jpg Havrefras_liten porsjon_med melk.jpg Milshake_bær.jpg Havregrøt_liten porsjon.jpg
Se flere eksempler i våre aldersjusterte kostplaner​

Kom i gang med frokost

  • Bli enig om en felles målsetning for familien. Les mer om SMART mål her.
  • La barnet få bestemme hva det har lyst til å prøve ut først.
  • Evaluer og diskuter hvordan det går underveis.
  • Ros barnet for ønsket adferd.
  • For noen kan det være nyttig å bruke et registreringsskjema.
  • Bli enige om en belønning etter oppnådd målsetning.

AKTUELT:

Sist endret:  13. august 2019
31. mai 2016
143
Nei
Innholdsside
Frokost
Kosthold:Måltider
  • ​​​​​Kroppen trenger påfyll av energi etter nattens faste
  • Frokost er en god start på dagen
  • Frokost har vist seg å øke skoleprestasjonen
  • Mange strever med dårlig matlyst om morgenen
  • Prøv ut ulike frokostalternativer og finn noe som barnet liker
  • Husk at et halvt eple eller en bit av et knekkebrød er bedre enn ingen ting
  • Foreldre bør gå foran som gode eksempler
  • Spis gjerne felles frokost med familien i helgene
  • Forbered frokosten kvelden før dersom det er travelt om morgenen
Prosjektet er finansiert av samhandlingsmidler fra Helse Midt-Norge. Kostverktøyet eies av Regionalt senter for fedmeforskning og innovasjon (OBECE) ved St Olavs hospital, og vil bli oppdatert årlig. Prosjektansvarlig: Dr. med. Rønnaug Ødegård og prosjektleder: klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen. Kostverktøyet støttes av Helsedirektoratet og kliniske ernæringsfysiologers forening tilknyttet Forskerforbundet (KEFF).
Innlogging for redaktører