Logg på

Barn 0-5 år

​​​​​​​​​​​​​​

 

 

Tidlig innsatshttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Tidlig innsatsTidlig innsatsGrunnlaget for gode matvaner legges i barneårene, og er viktig for normal vektutvikling i alle livets faser. Tidlig utvikling av overvekt kan følge barn og unge inn i voksenalderen, og av den grunn er det viktig å satse på tiltak mens barna er små.
Vurdering av overvekthttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Vurdering av overvektVurdering av overvektVurdering av vekt og lengde er en grunnleggende del av helseoppfølgingen for barn og unge. For å vurdere om de yngste barna har overvekt eller fedme, brukes prosentilkurver fra helsestasjonen.
Samtale om overvekthttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Samtale om overvektSamtale om overvektDet kan være vanskelig for foreldre å se egne barns overvekt, samtidig som helsepersonell kan oppleve å møte motstand når overvekten benevnes. Samtaleverktøyet kan hjelpe deg gjennom de første samtalene.
Behandlinghttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/BehandlingBehandlingVed behandling av overvekt og fedme hos de minste, bør det legges vekt på å skape gode levevaner som bidrar til å fremme en gunstig vekst og utvikling.
Kostråd 0-5 århttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Kostråd 0-5 årKostråd 0-5 årSmå barn anbefales balanse mellom energiinntak fra mat og drikke, og hvor mye kroppen bruker til aktivitet, vekst og utvikling. Rask vektøkning er ofte et tegn på at barnet får i seg for mye energi, og da vil det bli nødvendig å justere matinntaket.
Gode spisevanerhttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Gode spisevanerGode spisevanerGode spisevaner er viktig for å få et godt forhold til mat og spising, og for å unngå overvekt. Spisevaner handler ikke bare om hva vi spiser, men også om hvordan vi forholder oss til mat og spising.
Kostplaner 0-5 århttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Kostplaner 0-5 årKostplaner 0-5 årHer finner du kostplaner for barn 0-5 år. Dette er kun generelle forslag, og mengden kan justeres ut i fra barnets vektutvikling.
Kresne barnhttps://www.kostverktoyet.no/barn-0-5-år/Kresne barnKresne barnDet er normalt at små barn er kresne i perioder. Det er viktig å trygge barnet i at mat ikke er farlig. Barnet må få vite at det kanskje ikke liker noe første gang det smaker det, men at små smakebiter gjør at maten etter hvert oppleves som kjent.